RU  UA
ГоловнаЗахворюванняДієтаКонсультаціяРецептиФорумБлоґиНовиниМастеркласФКУ АкадеміяКонтакти
2014-12-09

Подорожуємо з ФКУ або як харчуватися не вдома

Марія Депенвеллер, Торонто, Канада
mucha_me         
earilian
 
Поки я була маленька ні про які вилазках на далекі відстані мови не було - в кінці 80х з різноманітною їжею було туго так і безбілкових продуктів було тільки локшина, хліб і мкуа-напівфабрикат для випічки. Зараз справи йдуть зовсім інакше. З ФКУ можна і потрібно подорожувати і зараз поїсти поза домом це зовсім не проблема.

Я дуже багато подорожую і не тільки по цивиллизованным місцях зразок Європи. Крім організованого відпочинку на курортах, поїздок вгости до друзів в інші країни і походів в ліс були так само конференції, бізнес-зустрічі, бізнес-ланчі, ночівлі в наметах в Андах в Перу, довгі переїзди на різних видах транспорту (машини, пороми, літаки тощо) з пункту А в пункт Б. З усього багатого досвіду сконденсировалось кілька простих і корисних порад:

- завжди беремо ссобой гідролізат на всю поїздку. Мій розлучається з простою холодною водою. Якщо ви зазвичай розводьте з соком або ще чимось - продумайте де ви цей сік будете брати. Намагайтеся не розраховувати на місцеві ресурси - гідролізат це медикамент і просто так його ні де не купиш як газовану воду. Так що все беремо ссобой.

- обов'язково беремо ссобой лист від лікаря з поясненням навіщо треба везти ссобой безбелковую їжу і гиролизат. Це для митників. Вважайте це лист так само важливо як і паспорт (хоч і запитують вкрай рідко).

- Літаки-поїзда - кораблі - міжміські автобуси. При замовленні квитка на літак можна попросити вегетаріанську їжу або - деякі авіалінії типу Люфтганзи мають безбелковую їду теж. Про це треба домовлятися заздалегідь навпростець зателефонувавши авіа перевізника (тур агенства в більшості випадків не в курсі). Окремий бонус - спец. Їжу подяют в першу чергу, так що не треба чекати поки нагодують підлогу літака. Завжди при бронюванні квитка цікавтеся - які є опції в плані їжі. Це не афішується але деколи можливостей набагато більше ніж ви думали. При переїзді в простому транспорті типу автобусів само собою ссобой можна взяти поїсти що завгодно так що пакуємо пікнік дому і не переймаємося в дорозі.

- Курорти. У більшості випадків скрізь є буфети. Якщо на погляд вам важко визначити що там за інгрідієнти - запитайте у кухаря. Є сенс везти ссобой безбілковий хліб (за умови що в доступі буде холодильник, де його зберігати - про це можна домовитись заздалегідь), безбелковые макарони. Практично скрізь можна домовиться безпосередньо з кухарем щоб приготували порцію ваших мкакрон. Не соромтеся, це головне.

- Ресторани. При вході запитуємо - приймає ресторан поправки до меню на основі дієти. Зазвичай це проблем не створює але деякі особливо наворочених ресторани залізно стоять за свою інтерпретацію страви, тоді краще піти в інше місце. Читаємо уважно меню. Підлаштовуємо під себе і просимо офіціанта - прибрати з салату горіхи, сир, подати суп без сухарів, різотто без сиру, зробити тарілку тільки з гарніром - овочі і картопля - в меню не значиться але зазвичай поєднати 2 гарніру без м'яса - не проблема. Є варіант принести ссобой макарони і попросити їх подати з місцевим овочевим соусом (є сенс заздалегідь подзвонити в ресторан з просити чи вони погодяться це зробити щоб не було незручній ситуації коли ви туди прийдете зі своєю пачкою макаронів).

- Бізнес ланчі та інші офіційні заходи. Зазвичай місце їжі обговорюється заздалегідь. Не соромтеся послатися на вегетаріанство (щоб не вантажити зайвою інформацією) і уточнити що було б добре піти в місце де є овочі. Навіть у расторанах спеціалізуються на стейках є салати і супи. Якщо є можливість - заздалегідь почитайте меню на веб сайті. Якщо пішли в італійський ресторан - запитайте, чи є у них безглютенові варіанти - іноді вони нижче в білку ніж звичайні (треба перевіряти етикетку тому що все одно безглютенові макарони не означає безбелковые). Якщо соромитеся при колегах - відійдіть з офіціантом в бік і розпитайте. Якщо такої можливості немає, выбриайте з меню що можете і не расчитвайте наїсться капітально - краще прийти в ресторан вже поївши заздалегідь або з'їсти що-небудь безбілкове потім. Варіант тарілки з 2 гарнірами зазвичай працює без проблем. Намагайтеся сильно не загострювати увагу на свої потреби, але і не отмалчиватся.

- Похідні умови. Заздалегідь подумайте де і як і що ви собираетесть готувати. Немає сенсу брати ссобой макарони якщо не буде каструлі і хоча б вогню. Найпростіший набір - буханець безбілкового хліба, овочі і різноманітна їжа не потребує разоргева (те що можна намазати на хліб або є з банки ложкою варення наприклад). Расчитав скільки гідролізату треба подумайте де і як ви його будете розводити. Якщо потрібна просто вода - значить треба брати ссобой воду в пляшках, або думати де можна дістати питну воду на місці. Це не складно - просто треба планувати заздалегідь.

- Чужа країна. Найчастіше в подорожі простіше купити їжу в місцевому продуктовому магазині чим харчуватися в ресторанах. В будь-якому місці читаємо уважно етикетки. Якщо мова зовсім не зрозумілий, вибираємо щось вже знайоме - вершкове масло, овочі, соки, фрукти, цукерки, супи і т. д. є сенс вивчити як пишеться хоча б слово «білок» на різних мовах - щоб знати що шукати на етикетці. Якщо місцевий мову ви розумієте добре чи говорите англійською - розпитайте місцевих жителів про традиційної їжі - досить часто можна знайти відповідне овочеве блюдо, яке впишеться в дієту.
 
 
М. Д., доросла з ФКУ, мама синочка без ФКУ.

Фенілкетонурія В Живому Журналі:
http://p-k-u.livejournal.com/

Фенілкетонурія і вагітність:
http://mpku.livejournal.com/

Фенілкетонурія на Фейсбуці:
https://www.facebook.com/groups/273461019364242/

приєднуйтесь до нас! :)