RU  UA
ГоловнаЗахворюванняДієтаКонсультаціяРецептиФорумБлоґиНовиниМастеркласФКУ АкадеміяКонтакти
2016-05-31

Діма Жизневський: "Я їм для того, щоб жити, а не живу, для того, щоб їсти".

Закінчується місяць травень, який світова ФКУ-спільнота називає PKU Awareness Month (Місяць інформування про фенілкетонурію). Батьки дітей з ФКУ, дорослі люди з ФКУ розповідають про свої особливості, дієту, неонатальний скринінг. Це виховує толерантне ставлення і увагу суспільства до людей з діагнозом фенілкетонурія.

Якщо у вашій родині нещодавно з'явилася дитина з таким діагнозом, у вас відразу після першого шоку виникає дуже багато питань. І найголовніше – чи буде моя дитина повноцінною? Чи зможе вона вчитися? Чим вона буде харчуватися?

Пропонуємо вам розповідь з перших вуст.

Мені 14 років, мене звати Діма, вчуся я у восьмому класі, в математичній школі. Вчуся на відмінно, труднощів ані в навчанні, ані в спілкуванні не відчуваю, займаюся грою на гітарі, ходжу на гурток англійської мови ( як же у наш час без нього), займаюся в гуртку журналістики - Ви скажете звичайний хлопець, що нічим не відрізняється від своїх однолітків.

DIMA1jpg.jpg

Тепер трохи відступу. Знаєте, напевно, що у багатьох людей є свої слабкості? Чи легко з ними впоратися? Чи всім це вдається? Чи легко вам відмовитися від чогось?

Далеко не всі дорослі люди здатні на це!

А яка кількість людей здатні повністю дотримати пост?

А яка кількість дорослих людей здатні дотримуватися дієти? Впевнений, далеко не багато!

А якщо я вам скажу, що є діти, які дійсно гідні захоплення, володіють такою силою волі, що не розумієш, звідки вона у такого малюка! А зараз, якщо я вам скажу, що є діти, яким з народження підписана найсуворіша дієта з забороною на всі продукти, в тому числі і грудне молоко. У необмеженому користуванні залишаються тільки вода, цукор і соняшникова олія. М'ясо, рибу, молочні продукти, крупи тощо - не можна!!! Приміряйте це на хвилинку на себе? Страшно?

А я на такій дієті вже 14 років.

У мене ФКУ (фенілкетонурія)

Так от, я "дотримуюся посту" всі свої 14 років. У мене феникетонурия, до речі, якось попалася стаття, де про фенілкетонурію було сказано - хвороба білокрилих ангелів, тепер зрозуміло чому.

DIMA3jpg.jpg

Були у мене думки, що я якийсь не такий? Були. Але до мене ніколи не ставилися як до "хворого". Швидше навіть у людей складалося думка, що це мамина "примха", "новомодна дієта"- відмова від м'яса та вживання овочів і фруктів.

Моє ставлення до дієти? Я не знаю іншого життя, я звик. По-перше я не пробував "заборонених" продуктів, тому мені не з чим порівнювати, а по-друге з цієї причини мені їх і не хочеться, так само як вам не хочеться їсти тарганів (хоча це і люблять китайці).

DIMA2jpg.jpg

Я не пам'ятаю, але мама розповідала мені, що був момент у моєму дитинстві, коли моя "жаліслива" бабуся "пригощала" чи печивом, то пряником - не пам'ятаю, та це й не важливо. До речі бабусю тоді мамі "здав" я. Мама пояснила, що це "псевдо доброта" - спробуй як смачно те, що тобі не можна. А потім проблеми з "крадіжкою" заборонених продуктів.

До м'яса, рибі... у мене тільки огида. Теж постаралася мама. Мама часто розповідала мені, що з такою силою волі як я мене, я доб'юся чого. Пояснювала, що у кожного є вибір.

Мій девіз по життю: "Я їм для того, щоб жити, а не живу, для того, щоб їсти".

DIMA4jpg.jpg

Діма разом з мамою Катериною ведуть відеоблог на YouTube , де ви можете знайти також відеорецепти низькобілкової дієти. Підписуйтесь!